Oncologische fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie en richt zich specifiek op het behandelen van lichamelijke klachten die zijn ontstaan als gevolg of tijdens de medische behandelingen van kanker. Zoals chemotherapie, bestraling, operatie, immunotherapie en hormoontherapie.

Oncologische fysiotherapie

Behandeling & begeleiding

We bieden begeleiding in alle fasen van de ziekte;

Curatieve fase, waarin alles gericht is op herstel en beperken van conditieverlies, spanningsklachten en om weer controle te krijgen over de activiteiten van het dagelijks leven zoals werk en bijvoorbeeld weer meedraaien in het gezin.

Palliatieve fase, als de ziekte niet kan genezen, maar wel onder controle gehouden kan worden. Kwaliteit van leven staat voorop! Wat kan de patiënt en wat is er voor nodig om het weer te kunnen binnen de grenzen van eventueel aanwezige klachten. Dit kan bijvoorbeeld conditieopbouw zijn, pijnvermindering en coaching.

Terminale fase, deze is gericht op comfort van de patiënt. Er kunnen ademhalingsoefeningen gegeven worden bij benauwdheid en/ of angst en massage bij pijnklachten. De partner/ verzorger of familieleden worden altijd in deze fase betrokken.

Behandelingen bij:

Pijn
Spanningsklachten
Littekenweefsel/huidveranderingen
Lymfoedeem (vochtophoping)
Spierzwakte
Conditieverlies/vermoeidheid

Coaching

Naast de fysiotherapeutische behandeling kan de oncologiefysiotherapeut ook een coachende en adviserende rol spelen in uw dagelijks leven.

Samenwerking

De praktijk werkt nauw samen met disciplines die allen betrokken zijn in het traject. Zoals o.a. huisarts, diëtist, logopedie, psycholoog, maatschappelijk werk, podotherapeut.De betrokken zorgverleners zitten bij ons in de praktijk en anders werken we nauw samen, dicht in de buurt. Ook met de oncologen, radiologen, life coaches en oncologie verpleegkundigen is er een goede samenwerking.

Als patiënt krijgt u een persoonlijk behandelplan. Middels een intake bespreken we samen wat de wensen en/of doelen zijn.