Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie en richt zich specifiek op het behandelen van lichamelijke klachten die zijn ontstaan als gevolg of tijdens de medische behandelingen van kanker. Zoals chemotherapie, bestraling, operatie, immunotherapie en hormoontherapie.

Voorbeelden van voorkomende klachten zijn:

  • Pijn
  • Spanningsklachten
  • Littekenweefsel/huidveranderingen
  • Lymfoedeem (vochtophoping)
  • Spierzwakte
  • Conditieverlies/vermoeidheid

Als gespecialiseerde fysiotherapeut begeleiden we u in alle fasen van de ziekte;

Curatieve fase, waarin alles gericht is op herstel en beperken van conditieverlies, spanningsklachten en om weer controle te krijgen over de activiteiten van het dagelijks leven zoals werk en bijvoorbeeld weer meedraaien in het gezin.

Palliatieve fase, als de ziekte niet kan genezen, maar wel onder controle gehouden kan worden. Kwaliteit van leven staat voorop! Wat kan de patiënt en wat is er voor nodig om het weer te kunnen binnen de grenzen van eventueel aanwezige klachten. Dit kan bijvoorbeeld conditieopbouw zijn, pijnvermindering en coaching.

Terminale fase, deze is gericht op comfort van de patiënt. Er kunnen ademhalingsoefeningen gegeven worden bij benauwdheid en/ of angst en massage bij pijnklachten. De partner/ verzorger of familieleden worden altijd in deze fase betrokken.

Coaching
oncologie

Naast de fysiotherapeutische behandeling kan de oncologiefysiotherapeut ook een coachende en adviserende rol spelen in uw dagelijks leven.

Oncologie trainingsgroep

In kleine groepjes kan binnen de praktijk middels een gepast oefenschema getraind worden op kracht en conditie te verbeteren tijden en na de medische behandelingen.

Samenwerking

De praktijk werkt nauw samen met disciplines die allen betrokken zijn in het traject. Zoals o.a. huisarts, diëtist, logopedie, psycholoog, maatschappelijk werk, podotherapeut.De betrokken zorgverleners zitten bij ons in de praktijk en anders werken we nauw samen, dicht in de buurt. Ook met de oncologen, radiologen, life coaches en oncologie verpleegkundigen is er een goede samenwerking.

Als patiënt krijgt u een persoonlijk behandelplan. Middels een intake bespreken we samen wat de wensen en/of doelen zijn.